19min.bg

Русия и САЩ имат доверие на Турция: Външният министър Хакан Фидан

Посредничеството на Анкара при размяната на затворници между Москва и Вашингтон показва, че двете сили имат доверие на Турция, заяви турският външен министър Хакан Фидан.

Размяната от 1 август е най-голямата от времето на Студената война. При нея осем руски граждани, държани преди това в плен на Запад, се завърнаха у дома в замяна на 16 души, включително двама осъдени американски шпиони.

"Операцията по размяната, която се проведе в Анкара, както виждаме, доказва, че както САЩ, така и Русия смятат Турция за партньор, на когото може да се има доверие", заяви Фидан в Кайро на съвместна пресконференция с египетския си колега Бадр Абделати.

"Турската Национална разузнавателна организация (МИТ) координира операцията с американските и руските си колеги от самото начало", добави Фидан.


Вашингтон нарече размяната "подвиг на дипломацията" и благодари на турското правителство, че го е направило възможно. САЩ също така благодариха на Германия, Полша, Словения и Норвегия за това, че са предали затворените руснаци за размяната.


 Президентът Владимир Путин лично посрещна самолета със завръщащите се руснаци на московското летище Внуково-2. Начело на списъка беше Вадим Красиков, разузнавач, осъден в Германия за убийството на чеченски сепаратист, издирван в Русия за военни престъпления.

Междувременно САЩ осигуриха освобождаването на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, бившия морски пехотинец Пол Уилан, служителката на RFE/RL Алсу Курмашева и Владимир Кара-Мурза и др. Кара-Мурза е с двойно гражданство на Русия и Обединеното кралство, който има и американска зелена карта.

Всички лица, които Русия изпрати на Запад, получиха помилване в рамките на обмена.


 Пламен Валентинов