19min.bg

Русия и САЩ с план за намаляване на насилието в Сирия

 Русия и САЩ са се договорили „прекратяването на военните действия“ да започне след залез слънце на 12 септември, предава Фокус.


Според плана сирийското правителство ще преустанови своите мисии в определени райони, контролирани от опозицията. Седем дни след началото на примирието Русия и САЩ ще създадат общ център за борба срещу членовете на терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“.

За да бъде успешен планът, и сирийският режим, и опозицията „трябва да изпълнят своите задължения“, подчерта държавният секретар на САЩ Джон Кери. От опозицията са отбелязали, че са готови да спазят плана, ако сирийското правителство „покаже, че е сериозно“.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров потвърди, че сирийското правителство е „готово да изпълни“ задълженията си.


 „Въпреки всички проблеми, въпреки недоверието, което продължава да се появява, въпреки опитите да се провали това, за което днес се договорихме, ние успяхме да разработим пакет от документи. Днешният документ не е единственият, всъщност те са пет“, допълни Лавров.


„Прекратяването на военните действия изисква достъп до всички обсадени и трудни за достигане райони, включително Алепо“, допълни Кери, уточнявайки, че това също така ще улесни доставянето на хуманитарна помощ в източната част на града.