19min.bg

Русия използва "тъмна флота", за да заобиколи санкциите за петрол

Русия разчита на своята "тъмна флота" от петролни танкери, за да заобиколи западните санкции, но това увеличава риска от сблъсъци на кораби в морето, твърдят експерти от бранша, които изразяват опасения, че Русия се опитва да заобиколи търговските ограничения, съобщава markets.businessinsider.


Ръководители на морски корабоплавателни и застрахователни компании заявиха, че нарастващата армада от танкери „в сянка” на Кремъл повишава рисковете за безопасността на други петролни танкери, тъй като те лесно могат да се сблъскат с руската флота.


Това са кораби, които често плават незастраховани и извън действащите търговски правила, като изключват транспондерите си, които помагат за идентифицирането и локализирането на плавателните съдове.


"Това е проблем, който се опитахме да обясним на правителствата, заяви изпълнителният директор на NorthStandard P&I Club Майк Салтхаус пред Ройтерс - Не е в ничий интерес незастраховани кораби с опасни товари на борда да плават наоколо, да не могат да получават плащания и всичко останало."


Експерти от бранша твърдят, че танкерите в сянка обикновено се купуват анонимно и за повечето от тях се смята, че превозват руски петрол.
Към края на 2022 г. Русия е натрупала около 270 кораба в „тъмната” си флота според оценка на норвежката SEB.


Русия започна да събира тайната флота от танкери миналата година, за да заобиколи западните санкции, по-специално ценовия таван от 60 долара за барел, който не позволява на руските доставчици на петрол да използват западни транспортни и застрахователни услуги, освен ако суровината не се продава под този праг.


Около 50 % от продажбите на петрол от Русия сега се осъществяват с помощта на „тъмната” флота, смятат изследователи, като добавят, че по-голямата част от суровия петрол – черното злато на Путин, се продава на цени над горната граница – тавана, наложен от Г-7.


Руските доставчици на петрол също са заподозрени в извършване на прехвърляния от кораб на кораб, "подправяне" на системата за идентификация на танкери и/или фалшифициране на документи, за да се прикрие произходът на руския петрол.



Тези мерки биха могли да накарат американските фирми „по невнимание” да улеснят търговията с руски суров петрол извън ценовия таван, заяви Министерството на финансите на САЩ в предупреждение, осуетявайки опитите на западните държави да ограничат енергийните приходи на Русия.