19min.bg

Русия изпрати рекордни количества газ на Китай

В неделя Русия достави рекорден дневен обем газ за Китай по газопровода "Силата на Сибир", съобщи енергийният гигант Газпром.

Доставките са извършени в рамките на дългосрочен договор между "Газпром" и китайската компания CNPC, се казва в изявление на енергийния гигант в канала му в Telegram в понеделник.


По-рано този месец руската компания съобщи, че износът на газ по тръбопроводи за Китай е нараснал с над 60% през първите шест месеца на тази година. "Силата на Сибир" е част от източния газов маршрут от Сибир до Китай. Като основен купувач на руска енергия, Китай също така внася втечнен природен газ от страната.


Увеличението на доставките за Китай е следствие от масовото намаляване на газовия поток към Европа по газопровода "Северен поток 1" през миналия месец. Газпром обвини за това технически проблем, възникнал в резултат на международните санкции, наложени на Русия. Москва неведнъж е заявявала, че остава надежден доставчик на природен газ и ще спазва договорните си задължения към своите клиенти.