19min.bg

Русия налива 1,247 трилиона рубли в атомния си отрасъл

Генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко заяви, че държавната корпорация ще получи от бюджета 1,247 трилиона рубли. Отпуснатите средства са част от приетата от руското правителство държавна програма за развитието на ядрената енергетика в периода 2013-2020, пише "Комерсант".


Тази сума включва подкрепата както за гражданските, така и за военните проекти в атомния отрасъл, отбелязва изданието. През 2013 бюджетното финансиране на "Росатом" ще нарасне с 50 милиарда рубли, а през 2014-2014 ще се увеличава с 20% ежегодно. Разходите за ядрения военен комплекс ще се увеличават с още по-бързи темпове – с 30% ежегодно. 


Източник на "Комерсант" от "Росатом" заяви, че бюджетните разходи, посочени в държавната програма за развитие на отрасъла, включват всички субсидии. В държавната програма също така са взети предвид субсидиите за инвестиционната програма на "Росенергоатом", финансирането на строителството на АЕЦ "Аккую" в Турция, строителството на нови атомни подводници. Според източници от отрасъла наличието на държавна подкрепа е в полза на тезата, че държавната корпорация би могла и може да финансира проекти свързани с изграждането на атомни централи в чужбина, включително и проекта за АЕЦ "Белене", който е замразен. 


Редакторът на независимото издание "АтомИнфо.ру" Александър Уваров отбелязва, че държавна подкрепа в различни форми за атомния отрасъл съществува и в останалите държави. Пример за това са държавните гаранции, които САЩ дава на енергийните компании, изграждащи нови атомни централи. Освен това, в Индия и Китай, където активно се развива атомната индустрия за мирни цели, държавните компании, строящи АЕЦ, също се ползват с подкрепа, добавя експертът пред "Комерсант".