19min.bg

Русия предлага на Африка безплатни торове

Руският производител на минерални и калиеви торове "Уралхим" реши да доставя безплатно продуктите си в Африка, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Дмитрий Коняев.

"Ситуацията в света днес е много лоша. Африка гладува и ще продължи да гладува, за съжаление. Ние, като компания, дори решихме да доставяме торове на Африка безплатно, само защото сме част от тази глобална верига, когато трябва да се произвежда храна", каза Коняев по време на изказването си на форума Innofood в Сочи.


Съобщава се, че първата партида от 25 000 тона хуманитарни товари може да бъде изпратена в Република Того.

Според главния изпълнителен директор на Уралхим в Русия няма проблеми с продоволствената сигурност, тъй като страната е напълно обезпечена с торове и може да изпрати значително количество за износ.

По-рано този месец президентът Владимир Путин заяви по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, че страната е готова да прехвърли безплатно 300 000 тона руски торове, натрупани в пристанищата на ЕС заради западните санкции, на развиващите се страни.

Докато Путин приветства решението да се допуснат руски торове в ЕС, той критикува Брюксел, че позволява само на страните-членки на блока да ги купуват.

В края на юли Москва и Киев подписаха споразумение за деблокиране на украинския износ на зърно през Черно море по време на преговори в Истанбул с посредничеството на ООН. Споразумението трябваше също така да позволи на Русия да доставя торове и хранителни стоки на световните пазари, което според Кремъл не се е случило.