19min.bg

Русия пренасочва доставките на въглища от ЕС към други пазари: Кремъл

Русия ще пренасочи доставките на въглища към алтернативни пазари, след като Европейският съюз откаже доставките, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери в петък.




"Доставките на въглища, тъй като Европа се отказва от потреблението им, . . . ще бъдат пренасочени към алтернативни пазари", каза той. "Разбира се, въглищата все още са много популярна стока", подчерта Песков.




В четвъртък страните от Европейския съюз одобриха петия пакет от санкции срещу Русия, който включва ограничения за физически лица и финансови институции, ембарго върху вноса на въглища от Русия, както и върху доставките на високотехнологични стоки.


 


По-специално германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Германия трябва да използва изцяло четиримесечния преходен период за постепенно прекратяване на вноса на въглища от Русия.


 


Руският заместник министър-председател Александър Новак заяви, че за някои европейски държави, които разчитат в голяма степен на вноса на руски въглища, ще бъде трудно да откажат незабавно руските доставки.


 


Според него Русия ще може да пренасочи износа на въглища към страните от Азиатско-тихоокеанския регион, като използва свободния капацитет на черноморските и балтийските пристанища.