19min.bg

Русия прибира свои граждани от България с хуманитарен полет



Хуманитарен полет за превозване на руски граждани до територията на Руската Федерация ще бъде изпълнен от София, след като страната ни даде разрешение за това, предаде БНР.



Планирано е излитане в 13:05 часа от столицата ни и кацане на „Шереметьево“ в 17:10 ч. местно време.




Полетът е планиран от руската авиокомпания „Россия“. Заявеният  тип самолет е „Боинг-737-800“.



Съответните служби на Европейската комисия са информирани за предприетите от нашата страна действия и за предоставеното по изключение оперативно разрешение от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. То се издава съгласно регламент на ЕС.




По предварителни условия пристигащият полет от Москва до София трябва да е празен - позициониращ, а обратният репатриращ полет трябва да превозва само граждани, резиденти на Руската федерация,  без обратен полет или свързващи полети извън Руската федерация. Той не трябва да фигурира в резервационните системи и за него не може да се продават билети.



Всички пътници трябва да бъдат идентифицирани от местното консулство.




Предварителна информация за хуманитарния полет бе обявена на страницата на „Аерофлот“, където са публикувани и телефони за информация.



За част от руските туристи, които останаха блокирани у нас, са потърсени варианти за прибиране през Истанбул, посочват представители на туристическия бранш.