19min.bg

Русия приключи със Западна Европа поне за едно поколение: Лавров

Русия няма да гледа на западноевропейските страни като на партньори отново "поне за едно поколение", прогнозира външният министър Сергей Лавров. Дипломатът отбеляза, че Москва и Западът вече са вкопчени в конфронтация, чийто край не се вижда.
Високопоставени руски представители, включително президентът Владимир Путин, многократно са описвали продължаващия военен конфликт на Москва с Киев като прокси война, водена от НАТО срещу Русия. Доказателство за това, казва Кремъл, е материалната помощ, обучението и разузнавателните данни, които САЩ и много европейски страни предоставят за защита на Украйна.Лавров цитира статия на руския политолог Дмитрий Тренин, който е написал, че "Европа като партньор не е от значение за нас поне от едно поколение". Министърът каза, че "не може да не се съгласи" и че Москва "усеща това на практика почти ежедневно". Висшият руски дипломат също твърди, без да навлиза в подробности, че "много факти говорят в полза на подобна прогноза".
"Острата фаза на военно-политическата конфронтация със Запада продължава [и] е в разгара си", каза Лавров, посочвайки естеството на наративите, които понастоящем преобладават в САЩ и Европа.