19min.bg

Русия провежда най-големите военноморски учения от десетилетия насам

Президентът Владимир Путин обяви, че Русия е започнала най-мащабните военноморски учения в съвременната си история. Ученията „Океан-2024“ започнаха във вторник и се очаква да се проведат едновременно в Тихия и Северния ледовит океан, както и в Средиземно, Каспийско и Балтийско море.

Целта на ученията е да се оцени бойната готовност на руските военноморски и военновъздушни сили, както и да се провери тяхната оперативна съвместимост, заяви Путин, който се включи в откриването на ученията чрез видеовръзка. В маневрите участват повече от 400 бойни кораба и подводници, както и спомагателни плавателни съдове, около 120 самолета и над 90 000 души персонал.

Учението ще включва сложни операции, включващи симулирано изстрелване на високоточни оръжия, каза Путин на среща, на която присъстваше министърът на отбраната Андрей Белоусов.

В ученията ще бъде използван опитът, който руските войски са натрупали по време на продължаващия конфликт между Москва и Киев, каза президентът.


Китайските военни също участват в руските учения. Четири кораба и 15 самолета на Народноосвободителната армия са се включили в ученията, съобщи ръководителят на руските военноморски сили адмирал Александър Моисеев.


По думите на Путин на ученията са поканени като наблюдатели и представители на 15 други държави. Москва планира да „обърне специално внимание на укрепването на военното сътрудничество с приятелски държави“, заяви руският президент. Това сътрудничество придобива „особено значение на фона на нарастващото геополитическо напрежение“, добави той.


Пламен Валентинов