19min.bg

Русия разкри мащабни планове за корабостроене

Руското правителство планира да построи около 150 товарни кораба до 2027 г. в рамките на проект за преференциален лизинг, разкри заместник министър-председателят Денис Мантуров.



"Друга област, на която се обръща особено внимание в рамките на режима на санкции, са товарните кораби с различно предназначение и дедуейт", заяви Мантуров пред Съвета на федерацията.



Според официалния представител те ще включват танкери, зърновози, контейнеровози, баржи, влекачи и сухотоварни кораби, включително ледоразбивачи от арктически клас.



"Това ще допринесе за преориентирането на експортните потоци през водите на Азовско, Черно, Балтийско, Бяло и Каспийско море", отбеляза той.



Мантуров, който оглавява и Министерството на промишлеността и търговията, заяви, че Фондът за национално богатство на Русия ще помогне за построяването на 260 нови кораба.



"Тази програма ще осигури по-нататъшното развитие на пътническия флот. Планира се изграждането на повече от 70 модерни и удобни хидробуса, електрически речни автобуси и круизни катамарани", добави той.


Министерството на промишлеността и търговията очаква до 2035 г. в Русия да бъдат построени общо 985 кораба. В дългосрочен план то има за цел да построи 60 голямотонажни кораба и 93 среднотонажни кораба.