19min.bg

Русия се отказа от лихви за Белене

 НЕК и „Атомстройекспорт” са подписали споразумение за окончателно приключване на арбитражбното решение за АЕЦ „Белене”, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Новината е водеща и на руската информационна агенция ТАСС.


НЕК се ангажира да плати до 15 декември пълния размер на сумите по арбитражното решение за "Белене". В замяна на това „Атомстройекспорт” се отказва от лихвата, която НЕК дължи от датата на излизане на решението – 167 хил. евро на ден.


„Атомстройекспорт” се отказва от тези лихви и размерът на тези лихви е 23 млн. евро до 15 декември, съобщи на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от "Фокус".


"Поводът за нашата среща е, че бихме желали с Кирил Комаров, първи зам.-генерален директор на "Росатом", да съобщим изключителна важна за всички нас новина, свързана с това, че подписахме две споразумения. Едното е за окончателното приключване на решението по отношение на международния търговски арбитраж във връзка с проекта АЕЦ "Белене". Страни по него са НЕК и "Атомстройекспорт", обясни Петкова.


"Беше подписано и споразумение между финансовия министър Владислав Горанов и "Атомстройекспорт", което е свързано с декларирания отказ от страна на „Атомстройекспорт” за предявяване на инвестиционен спор към България", поясни министърът на енергетиката.


"Това, което се случи е изключително важно, защото с това споразумение на практика затваряме една страница от отношенията, които до този момент създаваха определен проблем в нашите двустранни отношения, в енергетиката. Оттук нататък съм убедена, че ние ще развиваме отношенията си в положителна насока", допълни Петкова.