19min.bg

Русия ще освободи Гершкович при размяна на затворници: Fox News

Американският журналист Евън Гершкович, който е в руски затвор по обвинения в шпионаж, ще бъде освободен от Москва в рамките на размяна на затворници, съобщи Fox News в сряда.

Водещият на Fox Трейс Галахър, позовавайки се на главния кореспондент по националната сигурност в Пентагона Дженифър Грифин, заяви, че Гершкович, 32-годишен репортер на Wall Street Journal, „се очаква да се върне в САЩ“ в четвъртък. Той не каза кой друг може да участва в потенциалната размяна.

Според уебсайта за проследяване Flightradar24 самолетът, използван при размяната на бизнесмена Виктор Буут и американската баскетболистка Бритни Грийнър през 2022 г., е бил забелязан да лети от Москва към Калининград.

Междувременно словенското издание N1 публикува репортаж за очертаващата се „по-голяма размяна на затворници“, която ще се състои скоро между Русия, САЩ, Германия и Беларус. В него се твърди, че тя може да включва руската двойка Артьом и Анна Дулчеви, обвинени в шпионаж от Словения.


Гершкович, син на съветски емигранти, е изградил кариера, насочена предимно към Русия и Източна Европа. Задържан е през март 2023 г. в Екатеринбург, Централна Русия, и е обвинен в шпионаж. Руските власти заявяват, че той се е опитал да събере класифицирана информация за руско отбранително предприятие и че е бил „хванат с червени ръце“.

Журналистът и неговият вестник категорично отхвърлят обвиненията, а Държавният департамент на САЩ го обявява за „неправомерно задържан“. Миналия месец Гершкович беше осъден на 16 години затвор в съдебен процес при закрити врата.

Миналата година руският президент Владимир Путин потвърди в интервю за консервативния американски журналист Тъкър Карлсън, че Вашингтон и Москва поддържат контакт за евентуална размяна на затворници, като нарече диалога „нелек“. Кремъл обаче последователно се въздържа от оповестяване на подробности за подобни разговори, заявявайки, че подобни чувствителни въпроси „обичат мълчанието".


Пламен Валентинов