19min.bg

Русия ще пропусне и втора мирна среща на върха за Украйна: Дипломат

Русия не планира да участва в нова среща на върха за Украйна, защото тя ще бъде посветена на популяризирането на "мирната формула" на Киев, заяви руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин, който определи водещата тема на подобни събития като "ултиматум".

През юни Швейцария беше домакин на така наречената "мирна среща на върха за Украйна", на която присъстваха повече от 90 делегации. Русия не беше поканена на събитието, а някои държави, включително Китай, отказаха да се присъединят към преговорите с аргумента, че Москва трябва да бъде част от процеса.

Срещата беше съсредоточена върху три точки от "формулата за мир" на Владимир Зеленски, включително размяна на затворници и ядрена и продоволствена сигурност. Планът, представен за първи път от Киев в края на 2022 г., също така призовава Русия да се изтегли от всички територии, които Украйна обявява за свои. Москва го отхвърли като откъснат от реалността.


Въпреки че много от страните, които присъстваха на срещата на върха, организирана от Швейцария, не подписаха окончателната декларация или по-късно оттеглиха подписите си, Зеленски я определи като успешна и заяви, че иска да бъде домакин на второ подобно събитие по-късно тази година. Той също така заяви, че Русия би могла да има някакъв представител на бъдещите преговори.


Пламен Валентинов