19min.bg

Русия ще участва в най-голямото изложение за отбрана в Африка

Русия ще участва в най-голямото африканско изложение за отбрана и авиация, съобщи местната информационна агенция Defenceweb. Africa Aerospace and Defense 2024 ще се проведе в Южна Африка през септември.

Преди събитието делегация от руски военни посети летище край Претория с оглед разполагането на бомбардировачи Ту-160 с далечен обсег на действие на мястото за провеждане на изложението. Офицерите бяха посрещнати в авиобазата от началника на южноафриканските военновъздушни сили.

Капитан Тебого Аугуст, говорител на южноафриканските военновъздушни сили, заяви, че Претория и Москва се радват на силни дипломатически отношения като колеги от БРИКС.

„Русия и Южна Африка се радват на дипломатически отношения от незапомнени времена. Като членове на БРИКС, заедно с Китай, Индия и Бразилия, всички те се радват на икономически връзки, политически отношения и споразумения за военно сътрудничество“, заяви тя.


Няколко руски отбранителни компании ще участват в изложението, включително Aeroscan, Katod, Roscosmos Corporation, Rosoboronexport, Technodinamika и United Aircraft Corporation.

През октомври 2019 г. два руски бомбардировача Ту-160 посетиха Южна Африка за първи път. Пристигането им във военновъздушната база Уотърклоф съвпадна с откриването на първата среща на върха Русия-Африка в Сочи.

Изложението Africa Aerospace and Defense 2024 ще се проведе от 18 до 22 септември. Последните два дни от събитието ще бъдат посветени на авиошоуто.

Изложението, което се провежда за първи път през 1975 г., се провежда на всеки две години. Тази година се очаква в него да участват повече от 300 компании от различни държави.


 Пламен Валентинов