19min.bg

Русия започва мащабно военноморско учение

Руските военноморски сили започнаха планирано учение с участието на по-голямата част от плавателните си съдове и личния си състав, или 300 кораба и 20 000 матроси, съобщиха руските агенции, като се позоваха на Министерството на отбраната в Москва, предаде Ройтерс.

Маневрите се явяват проверка на действията на командванията на три флота от състава на руските ВМС, а също и на Каспийската флотилия. Руските ВМС се състоят от четири флота - Северен, Тихоокеански, Балтийски и Черноморски, плюс Каспийската флотилия и няколко оперативни групи.

В маневрите ще участват Северният, Тихоокеанският и Балтийският флот и Каспийската флотилия.

В ученията ще се включат около 300 по-големи и по-малки надводни плавателни съда, около 50 летателни апарата и над 200 единици друга военна и специализирана техника.

Откакто нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Русия организира редица военни учения, самостоятелно или съвместно с други страни, включително с Китай и Южна Африка, отбелязва Ройтерс.

В последните два месеца Москва предприе и серия учения с мобилни ракетни комплекси на ядрените си войски, а също и с разполагане на тактическо ядрено оръжие. Русия освен това засили тренировките с Беларус, която граничи с Русия и Украйна, организирайки съвместно с Минск поредица мащабни учения.