19min.bg

Руската армия набира по 1000 души на ден: МО

Близо 200 000 души са постъпили в руската армия през 2024 г., съобщи Министерството на отбраната в Москва. Средният темп на набиране на военнослужещи е "около 1000 души на ден", написа министерството в Телеграм.


Русия провежда широкомащабна кампания за набиране на военнослужещи, откакто започна "военната си операция" в Украйна през февруари 2022 г. Миналия месец президентът Владимир Путин заяви, че в зоната на конфликта са разположени около 700 000 военнослужещи.

През последните месеци украинският лидер Владимир Зеленски и западните медии твърдяха, че Русия планира втора вълна на мобилизация. Първата се състоя през септември 2022 г., когато Москва обяви плановете си да повика 300 000 допълнителни войници.

Говорейки на събитие в Санкт Петербург миналия месец, Путин настоя, че няма нужда от нова мобилизация в допълнение към редовния набор.


Междувременно украинската армия се опитва да попълни редиците си след неуспешната контраофанзива през 2023 г. и интензивните боеве в Донбас. През април Киев намали възрастта за наборна военна служба от 27 на 25 години, даде повече правомощия на офицерите по наборна военна служба и увеличи наказанията за отклоняващите се от военна служба. Украински официални лица също така се оплакаха, че забавянето на доставките на западни оръжия е довело до повече жертви.

Според Путин от началото на годината руските сили са освободили 47 населени места и над 880 кв. км земя, "постепенно изтласквайки врага от Донбас".


Пламен Валентинов