19min.bg

Руската рубла за кратко достигна 15-месечно дъно след бунта на Вагнер

В началото на търговията в понеделник руската рубла спадна с близо 3%, тъй като пазарите получиха първата си възможност да реагират на прекратения бунт на части на частна военна компания през уикенда.

Валутата отслабна до под 87 рубли за щатски долар за първи път от март 2022 г. насам. Едно евро се търгуваше с 2,5% над нивото от петък при над 95 рубли, което е най-високият му курс от април миналата година.

Инвеститорите преработват размириците от този уикенд, които започнаха в петък вечерта, когато частната военна компания "Вагнер", ръководена от Евгений Пригожин, започна въстание в страната.

Подразделенията на Пригожин успяха да установят контрол над няколко военни и административни обекта в южния град Ростов на Дон и започнаха да се придвижват към Москва.

Вагнер обаче прекъсва настъплението си, след като не успява да получи подкрепата на частите на редовната руска армия, и в крайна сметка постига споразумение с властите.

През последните седмици рублата е подложена на натиск и поради по-ниските цени на петрола и западните санкции, които ограничават чуждестранните инвестиции и доставките на чуждестранна валута от износителите.