19min.bg

Руската сделка за $1 млрд. на премиера е свързана с ядрена енергия

Избухналият миналата седмица скандал с подписването на сделка за 1 милиард долара с фирма, управлявана от представител на санкционираната и изключена от СУИФТ руска банка ВТБ Атанас Бостанджиев и свързана с личния приятел на Путин от общите им години като резиденти на КГБ в ГДР и до днес и санкциониран от САЩ и ЕС Сергей Чемезов, шеф на Рособоронекспорт, Ростех, Руската авио-космическа корпорация, Аерофлот, КамАЗ, Ависма, член на Политбюро на управляващата партия Единна Русия и със собствености на неговото семейство у нас, намери продължение.


 


Освен централната компания по сделката Gemcorp Holdings Limited (GHL), в нея влиза и IP3 Corporation (IP3). Двете фирми сключиха Меморандума за сътрудничество с Министерството на енергетиката на България под зоркия поглед и с личното присъствие на премиера „за осъществяване на проекти за чиста, зелена енергия за производство на водород и други промишлени процеси”.


 


Зад красивите фрази всъщност стои интерес към ядрената енергетика, както става ясно от комюнике на IP3, което получихме на редакционната поща. От седмици правителството на Промяната се сети, че може да се строят нови атомни реактори у нас. Което явно е било увертюра, не гарнитура, към поднасянето на сделката.


 


Най-интересната фраза в текста е „хибридни ядрени системи”:

„Ще бъде разработен иновативен търговски план на България, който да гарантира енергийния суверенитет, необходим за обслужване на базовите и промишлени нужди на страната.


 


България е готова да използва нови технологии като водород, възобновяеми енергийни източници и хибридни ядрени системи и българският интелигентен енергиен преход може да се превърне в модел за подражание за всички страни от Инициативата Три морета, обясни бившият посланик на САЩ в Полша и член на борда на IP3, Джоржет Мосбакър.


 


„Искаме индустриализираните страни да се възползват от новите и съществуващи технологии, за да постигнат целите за климата до 2050 г., каза Майкъл Хюит, съосновател и главен изпълнителен директор на IP3 - Работейки заедно, ние планираме да активираме капиталовите пазари, за да помогнем на енергийния сектор на България да премине през период на дълбока промяна”.


 


        IP3 извършва съответната дейност като разработчик и интегратор на ядрени енергийни програми в координация със своето изцяло притежавано дъщерно дружество Allied Nuclear Partners (ANP). Второто дъщерно дружество, IP3 Security, предоставя експертиза за физическа и кибер сигурност, посочва още компанията в своето комюнике.


 


Пламен Валентинов