19min.bg

Руската централна банка повишава основния лихвен процент на 20% годишно

Банката на Русия повиши основния лихвен процент до рекордните 20%, съобщи финансовият орган в понеделник. Централната банка също така заяви, че жителите на Русия ще трябва да обменят 80% от приходите, получени в чуждестранна валута, в рубли.




Тези стъпки бяха предприети в отговор на финансовите санкции, наложени от САЩ и техните съюзници в отговор на руската военна операция в Украйна. Западните държави се стремят да осакатят финансовата система на Русия чрез серия от мерки, ограничаващи достъпа й до чуждестранните пазари и собствените й валутни резерви.





Руската централна банка заяви, че извънредните мерки имат за цел да осигурят допълнителна стабилност и да предпазят спестяванията от обезценяване, предаде RT. Възможно е да бъдат предприети допълнителни мерки в зависимост от външните и вътрешните условия и други фактори, се посочва в съобщението.


 


 Русия предприе нападението срещу Украйна в четвъртък, като заяви, че това е необходим ход за предотвратяване на големи кръвопролития в бъдеще. Москва заяви, че пълзящото разширяване на НАТО в Украйна и продължаващите атаки на Киев срещу отцепническите региони в източната част на страната, които Русия призна за суверенни държави по-рано през седмицата, не са ѝ оставили друг избор.


 


Западните държави осъдиха този ход и обещаха да накарат Русия да плати "висока цена".


 


 


© Global Look Press / Konstantin Kokoshkin