19min.bg

Руски бомбардировачи във Венецуела

"Пристигането на стратегически бомбардировачи на Военно въздушните сили на Руската Федерация във Венецуела не означава това, че в тази страна се е появила руска военна база", заяви пред журналисти официалният представител на Министерството на външните работи на РФ Андрей Нестеренко.
"Русия няма военни бази на територията на Латинска Америка, а кацането на нашите самолети на венецуелска авиобаза е съгласно постигнати по-рано договорености" е допълнил видният руски дипломат.
Според неговите думи маршрутът и всички останали параметри на полетите на руските бойни самолети са били предмет на продължителни преговори и съгласувания от двете страни. През цялото време на полетите руските  Ту-160 са били съпровождани от изтребители на НАТО.
"Нашите летци редовно изпълняват учебни полети и отработват елементи на въздушно патрулиране на големи акватории в неутрални води над Арктика, Атлантическия океан, Черно море и тихия океан както от основните, така и от оперативните си бази. Целта е нашите летци да бъдат добре обучени и тренирани за полети във високите северни и южни ширини и над местности, в които липсват ясни ориентири", допълва служителят на министерството.