19min.bg

Руски свещеник получи политическо убежище в Чехия, заради подкрепата си към „Пуси Райът”

Руският свещеник от Тамбов Сергей Баранов, който се отказа от своя сан след като изрази подкрепата си за „Пуси Райът”, получи политическо убежище в Чехия, предаде радио „Ехото на Москва".

Баранов вече оформя новия си биометричен паспорт, след като в края на април чешките власти са му предоставили международна защита. Бившият дякон обаче съобщава за това едва сега, тъй като не желае да става обект на излишни обсъждания.

В края на август свещеникът от Тамбов изпрати открито писмо до руския патриарх Кирил, в което изрази протест срещу присъдите за участничките в пънк групата „Пуси Райът”. „Аз продължавам да съм вярващ християнин, но от етични съображения за мен е абсолютно невъзможно да принадлежа към една и съща Църква с лъжци и лицемери”, се посочва в писмото. Едновременно с това дяконът се отказа от свещеническия си сан, а епархиалният съд в Тамбовска област през септември миналата година отлъчи Баранов от църквата. Постъпката на свещеника по-рано бе подкрепена публично от чешкия външен министър Карел Шварценберг. В интервю за чешка телевизия Баранов също така обвини руската православна църква в сътрудничество със спецслужбите.