19min.bg

Руски учени създадоха самоадаптивен изкуствен интелект

Група руски учени са разработили нов модел на изкуствен интелект, способен да се самоадаптира към нови задачи и контекст без допълнителна намеса от страна на човека.

Моделът е позволил на разработчиците да преодолеят едно от ключовите ограничения в контекстното машинно обучение, съобщава екип от изследователската лаборатория за изкуствен интелект на T-Bank (бивша Tinkoff Bank) и базирания в Москва Институт за изследване на изкуствения интелект (AIRI) в статия, публикувана онлайн. Съществуващите досега модели, макар и способни да се научат да изпълняват нови задачи при подаване на достатъчно данни, все още са ограничени от предварително определен и фиксиран набор от действия, обясняват изследователите.


Въвеждането на ново „пространство на действията“ би изисквало нов набор от данни, често доста обширен, както и повторно научаване на модела. Това ограничение би направило повторното адаптиране скъпо начинание за някои приложения, казаха те.


Екипът използва конкретен модел за машинно обучение, наречен Algorithm Distillation (AD), и го модифицира допълнително, за да постигне поставената цел. Методът AD обучава изкуствения интелект да изпълнява задачи чрез авторегресивно прогнозиране на действията, като използва набора от данни за историята на обучението му като контекст.

Руският модел беше наречен „Headless-AD“ и беше представен на Международната конференция по машинно обучение във Виена тази седмица.

Подходът Headless-AD означава, че моделът придобива способността да учи и прилага нови действия в отговор на нови задачи, без да е необходимо допълнително въвеждане или повторно обучение от страна на човек.

Според екипа техният изкуствен интелект е способен да изпълнява пет пъти повече действия, отколкото е бил първоначално научен. Изследователите твърдят, че това може да има широко приложение - от космически технологии до интелигентни домашни асистенти.


 Според доклада на екипа такъв модел може да бъде научен на някои основни действия по обобщени данни и след това да се адаптира към специфичните условия на конкретния контекст. Някои руски медии изказаха предположение, че новият модел на изкуствен интелект може да е достатъчно умен, за да премине така наречения „тест за кафе“, за който се съобщава, че е провален от вече известния ChatGPT.

Предложен за първи път от съоснователя на Apple Стив Возняк, тестът изисква от машина с изкуствен интелект да „влезе в средностатистическо американско домакинство и да разбере как се прави кафе, включително да идентифицира кафемашината, да разбере какво правят бутоните, да намери шкафа за кафе и т.н.“

Проблемът за повечето ИИ е, че макар средните домакинства да имат много общи черти, всички те все пак са малко по-различни, което обикновено изисква машината с ИИ да бъде обучена на определен набор от данни, свързани с конкретно домакинство, за да може да изпълни задачата в него.

Изпълнението на същата задача в ново домакинство би изисквало повторно обучение върху нов набор от данни. В докладите обаче се посочва, че самоадаптивният руски изкуствен интелект би могъл да се справи с тази задача.


 Пламен Валентинов