19min.bg

Руски военен кораб дебне US разрушител в Черно море

След като в неделя в Черно море навлезе американският разрушител USS Ross, Русия изпрати малкия си ракетен кораб Вишни Волочьок, за да проучи действията му. Това е осмият кораб на ВМС на САЩ, пристигнал в региона тази година.


USS Ross извърши няколко мисии в Черно море след скока на напрежението между Москва и Вашингтон след обединението на Крим с Русия и избухването на украинския конфликт през 2014 г.


През 2015 г. разрушител от клас Арли Бърк влезе в заглавията, след като руските самолети Су-24 извършиха предупредителни маневри спрямо американския кораб, който действа провокативно и агресивно в близост до руските териториални води, пише RT.


Последният път, когато Вишнен Волочёк е изпратен да наблюдава американски военен кораб, е средата на октомври, когато той се присъединява към два други руски кораба, за да проследи разрушителя от клас Арли Бърк USS Портър.


Вашингтон настоява, че неговите военноморски мисии в Черно море се извършват в съответствие с международното право на ротационна основа. Те настояват, че целта им е да подкрепят свободата на навигацията и да успокоят съюзниците от НАТО с оглед на така наречената „руска заплаха“.


Москва смята, че американските военни нямат работа в региона, като присъствието на ВМС на САЩ само усилва напрежението и увеличава риска от инциденти, което при най-лошия сценарий може да предизвика военен конфликт в Европа.