19min.bg

Руският газ представлява 18% от вноса на ЕС: Еврокомисар

Въпреки драстичното намаляване на вноса на газ от Русия в ЕС, държавите членки все още разчитат в голяма степен на доставките от страната, призна европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Според последния доклад на Европейската комисия, в който се отбелязва, че ако преди три години руските доставки са представлявали 45% от вноса на ЕС, то към юни 2024 г. руският газ е представлявал 18% от вноса. В доклада се допълва, че вносът от Норвегия и САЩ се е увеличил.

„Знам, че цифрите все още са впечатляващи, въпреки че са намалели от 45% през 2021 г.“, заяви комисарят по енергетиката по време на пресконференция в Брюксел в сряда.


Според Симсън държавите - членки на ЕС, са добре подготвени за пълно спиране на транзита на руски газ през Украйна след изтичането на настоящото споразумение в края на 2024 г.

Осъщественото с посредничеството на ЕС 5-годишно споразумение между Киев и Москва предвижда руският енергиен гигант „Газпром“ да транзитира 65 млрд. куб. м газ през Украйна през 2020 г. и 40 млрд. куб. м годишно от 2021 до 2024 г. По-рано тази година украинският лидер Владимир Зеленский заяви, че Киев няма да удължи споразумението за транзит на газ след изтичането му на 31 декември.



„Като се позовава на научените уроци и като има предвид засилената система за сигурност на доставките, ЕС е добре подготвен за следващата зима и за края на споразумението за транзит на газ между Русия и Украйна“, заяви Симсон, като подчерта, че блокът е „готов да живее“ без това споразумение благодарение на алтернативни маршрути и източници на доставки.

Компаниите от ЕС все още могат законно да купуват руски газ и ще продължат да го правят, докато санкциите не го забранят, отбеляза тя и добави, че Брюксел трябва да се придържа към политиката на санкции срещу Москва, за да подкрепи Украйна.

Свързаните с Украйна санкции, въведени от ЕС срещу Русия, не са насочени към доставките на газ по тръбопроводите, но много членове, включително Полша, България, Финландия, Нидерландия и Дания, спряха вноса си доброволно. Въпреки това няколко държави от ЕС, включително Австрия, Словакия, Чешката република и Италия, все още внасят руски тръбопроводен газ.