19min.bg

Руските военни създават безопасен проход за напускане на Киев

Руското министерство на отбраната призова украинските цивилни граждани да се евакуират от Киев. Те могат да направят това, като поемат по магистралата към Василков, град, разположен на 20 км югозападно от столицата, се казва в изявление от понеделник и се добавя: "Тази посока е отворена и безопасна", предаде RT.




От министерството заявиха, че Русия "атакува само военни обекти", и заявиха, че цивилното население няма да бъде изложено на риск.




Призивът беше отправен в понеделник, когато украинска и руска делегация ще започнат мирни преговори в Беларус. Украинският президент Володимир Зеленски заяви в публично обръщение, че няма големи очаквания за преговорите. Страната му не възнамерява да се предаде, добави той.


 


В неделя кметът на Киев Виталий Кличко заяви пред АП, че градът е напълно обкръжен от руските войски, но по-късно се отказа от твърдението си.



По-рано украинското правителство раздаде огнестрелно оръжие на цивилни граждани, освободи от затвора престъпници с военен опит и призова хората да подготвят запалителни бомби за борба с руските войски.




В четвъртък Русия нападна Украйна, заявявайки, че страната трябва да бъде демилитаризирана и "денацифицирана", за да се защитят отцепническите региони Донецк и Луганск, както и Русия.


 


 ©Mohammad Javad Abjoushak / SOPA Images/LightRocket via Getty Images