19min.bg

Руските войски се изтеглят от границата с Украйна

Руските войски приключиха тренировките си в Беларус, близо до съседна Украйна, и ще започнат да се връщат по местата на редовната си дислокация, съобщи Министерството на отбраната в Москва на фона на опасенията на Запада, че ученията може да са били предвестник на инвазия.




Генерал-майор Игор Конашенков, главен говорител на министерството, съобщи новината във видеоклип, публикуван от военното ръководство във вторник.


 


След приключване на военните учения силите, както винаги, ще преминат през мултимодален поход обратно към постоянните си бази", заяви Конашенков. "Дивизиите от Южния и Западния военен окръг приключиха със задачите си и вече започнаха да товарят железопътния и автомобилния транспорт, а днес ще започнат да се придвижват обратно към военните си гарнизони. "


 


Той обясни, че различните дивизии ще се движат отделно във военни колони. На видеоклипове, публикувани от официални лица, се вижда как бронята е натоварена на железопътни вагони, за да се върне у дома.


 


 Миналата седмица Русия започна да провежда съвместните учения с Беларус "Union Resolve", които по план ще продължат до 20 февруари. Според изявление на Москва ученията имат за цел да изпитат и развият способностите на двете страни за "спиране и отблъскване на чуждестранна агресия" и ще включват сухопътни сили, тежка техника като танкове и маневри на военновъздушните сили.


 


© Sputnik/Russian Defence Ministry