19min.bg

Руските "врагове" ще бъдат изправени пред "много съдебни дела" по целия свят: Медведев

Бившият руски президент Дмитрий Медведев сравни последните западни санкции с методите на испанската инквизиция - средновековна институция на Католическата църква, използвана за борба с ереста.




Тъмната страница на историята има ясни паралели със санкциите, които бяха наложени на Русия след военната операция на Москва в Украйна - твърди Медведев в публикация в Telegram в сряда.




Според бившия президент, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на страната, единственото нещо, което отличава средновековните инквизитори от съвременните "неприятелски" държави, е, че Западът все още не е предложил да хвърлят руски бизнесмени в огъня. В противен случай, каза той, "всички инквизиционни методи са налице".




От началото на военната операция на Москва в Украйна Западът наложи множество санкции на предприятия, физически лица и държавни компании. Тя също така запорира валутните активи на Руската централна банка.


 


Основание за обвиненията е само принадлежността към "лоша" държава (Русия). Не са нужни доказателства, достатъчно е да има подозрение за "магьосничество" (връзка с ръководството на страната). Свидетели - само от страната на Великия инквизитор (САЩ и техните европейски слуги). Не се допускат спорове между страните и конкурентност в процеса на дознанието (обвиняемият руски бизнес няма право на адвокат)", обясни Медведев.




Въпреки това, отбелязва бившият президент, докато през Средновековието не е имало възможност за "нещастните" еретици да обжалват смъртната присъда, днес "има процедура за обжалване на решенията на Великия инквизитор" Освен това съдебните системи на САЩ, Великобритания и континентална Европа се ползват със "значителна степен на независимост", каза Медведев, и затова са в състояние "да поправят грешка на инквизиционния процес".


 


"Нашите опоненти, нека си признаем, враговете на Русия, които така яростно се стремят да "отменят" собствеността на руските предприятия, трябва да разберат, че ще се сблъскат с много искове в съдилищата. Както в националните съдилища на САЩ и Европа, така и в международните съдилища", предупреди Медведев.


 


 


Той добави, че целият свят ще наблюдава тези процеси, защото всеки, не само Русия, "може да пострада от беззаконие"

Медведев завършва поста си с думите, че "в противен случай правната безпристрастност и равенството на всички пред закона ще загинат завинаги в огъня на политическата омраза на Запада към Русия" и ще остане само "jus ad bellum", "правото на война".