19min.bg

Руснаците се жалват на ЕК за случая с туристите

Руският съюз на туристическата индустрия е изпратил писма до Европейската комисия и Международната асоциация за въздушен транспорт с молба да въздейства върху авиокомпания „България Ер”, която не изпълнява задълженията си към пътниците, заяви говорителят на Туристическия съюз Ирина Тюрина, съобщава Интерфакс, цитирани от Фокус.


В писмата до вицепрезидента на ЕК по въпросите на транспорта Сийм Калас и до генералния директор на Международната асоциация за въздушен транспорт Тони Тейлър се посочва, че на пазара на туристическите самолетни превози между България и Русия е възникнала безпрецедентна ситуация.


„Вече втора седмица българската авиокомпания отказва да извозва пътниците от Варна и Бургас за Москва и Санкт Петербург, мотивирайки това с натрупалите се задължения от страна на поръчителя на полетите – българския туристически холдинг „Алма Тур”. Превозвач, който закарва даден пътник до определена дестинация и пътникът притежава билет отиване и връщане, е длъжен да го върне обратно”, посочва Тюрина. Освен това „България Ер” предложи на туристите да ги върне в Русия „с доплащане” за обратните билети от 120 евро на човек.