19min.bg

С Австрия винаги сме си помагали: Борисов

„С Австрия винаги сме си помагали, много европейски решения сме взели заедно. А прозрачността в България е довела най-големите австрийски компании, те инвестираха в стратегически сфери и то милиарди. Днес те развиват добър бизнес у нас“.
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц. Двамата лидери разговаряха във Виена след проведената работната среща за справедливото разпределение на ваксините в ЕС заедно с премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.
Австрийският канцлер Себастиан Курц изказа благодарност към премиера Борисов за изключително добрата съвместна работа. „Радвам се, че сътрудничеството между България и Австрия е толкова добро, че ние можем, както и днес показахме, да работим по общите приоритети за нашите две страни“, подчерта Себастиан Курц.
В хода на разговора премиерът Борисов бе категоричен, че запазването на единството на ЕС в пандемията е необходимо повече от всякога, а ваксината срещу COVID-19 е повратен момент в общата борба срещу новия вирус. Българският министър-председател подчерта пред канцлера Курц, че е от изключително значение държавите членки на ЕС да получават заявените количества ваксини срещу COVID-19 едновременно и въз основа на процента на населението на всяка страна членка. „Само по този начин ще се постигне едновременен за