19min.bg

С лятото ще стартира и електронното управление в София

Нов тласък ще отбележи развитието на електронното правителство у нас. Очаква се това лято да заработят 50 от най-популярните услуги на Столичната община, а след година всяка онлайн услуга вече ще може да се плаща и през интернет.


"Това са най-честите и употребявани от гражданите и бизнеса електронни услуги като удостоверения за гражданство, за раждане, за брак, за смърт, удостоверения за платени местни данъци и за МПС", посочи зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Георги Тодоров.


Вече се работи и над мобилна версия на електронното правителство, която ще позволи всички услуги да са достъпни и през телефона. За 5 години България се срина от 40-о на 70-о място в света по ниво на внедряване на електронни услуги сред гражданите. В момента у нас вече може да се възползвате от близо 500 онлайн административни операции, но на практика работещите са около 60.


300 милиона лева европейски пари са предвидени за разработване на електронни услуги за следващите 6 години.


Преди няколко дни правителството прие нова стратегия за електронното управление - според нея още тази година България ще навакса с изоставането си.