19min.bg

С парите за 8-те наши, Бахрейн купува 16 Ф-16

 Парите, които ще платим за 8 Ф-16 са точно, колкото Бахрейн плати за 16 от същите самолети. При това петролната монархия ще ги вземе преди нас. Локхийд Мартин подписа договора за 1,12 млрд. долара за производство на нови изтребители F-16 за Военновъздушните сили на Бахрейн през юни.  Кралството стана първата страна, която купува най-новата конфигурация на изтребителя, съобщи Defensenews.com.


 F-16V Block 70 е най-новият вариант на многоцелеви боец ​​от четвърто поколение. Той подобрява предишните модели чрез внедряването на технология и софтуер, недостъпни при производството на по-ранни модели, притежава електронен радар от ново поколение AN / APG-83. Най-новите самолети от четвърто поколение комбинират подобрения на способностите, като архитектурата на авиониката и структурни подобрения, които удържават живота на самолета с повече от 50% от тази на предишните F-16.


Тази покупка позволява на Бахрейн да върви в крак с други регионални конкуренти като Саудитска Арабия и Катар, тъй като се очаква сделките за изтребители в Близкия изток да надминат 22 млрд. долара през следващото десетилетие, според Derek Bisaccio. Тази цифра може да се удвои, ако се включат допълнителни услуги като резервни части, обучение и поддръжка.