19min.bg

С под 3% ГЕРБ води на БСП

Няма промяна в електоралните нагласи на българите. Това сочат данни от изследване на близкия до шефката на кабинета на премиера Изследователски център Тренд. Ако изборите бяха днес, нито една политическа сила не би могла да разчита на самостоятелно мнозинство. ГЕРБ имат подкрепата на 21,1%, следвани са от БСП с 18,4%. Наблюдава се значителна дистанция между второто и третото място.  ДПС е третата политическа сила у нас, която има подкрепата на едва 6,6%, а плътно зад тях са Обединени патриоти с 5,1%. Реформаторският блок има подкрепата на 1,6%, със сходен резултат са Воля и Да, България.


Други данни от проучването сочат, че 53% от българите са оптимисти за развитието на страната, а 36% са на противоположно мнение. 44% не очакват промяна в икономическото положение, а 50%  не виждат тенденция за покачване на жизнения стандарт. Най-позитивно настроени са привържениците на ГЕРБ, докато по-песимистично настроени са тези на БСП.


40% от българите смятат, че страната ни успешно се справя с председателството на Съвета на ЕС, а 17% не мислят така. От друга страна, най-много: 43% от анкетираните нямат мнение за европредседателството на България.