19min.bg

Събарят сгради в Перник след труса в събота

3-4 сгради в Перник трябва да бъдат разрушени след установените допълнителни щети от труса в събота, който беше регистриран със сила от 4,5 по Рихтер и с епицентър отново в селата около миньорския град. Това стана ясно от думите на кмета Росица Янакиева.


Кметицата заяви, че са подадени 11 сигнала за пострадали къщи, няма данни за жертви или пострдали от труса. Освен това, Янакиева допълни, че ако хората имат нужда от настаняване, общината има готовност да им предложи временен подслон. „В кризисния център на БЧК има 13 легла, има и палатки, които можем да предоставим. Към момента няма заявки за настаняване“, отбеляза Янакиева.


Припомняме, че на 22 май, в 3,00 часа сутринта трус с магнитуд 5,8 по Рихтер разтресе Перник и околоностите, включително столицата. След последвалите многобройни вторични трусове, в продължение на седмица, перничани спаха под открито пред къщите си от страх покривите да не паднат на главите им. Щетите от земетресението в бяха оценени на над 20 млн. Според сеизмолози трусът от събота е също вторичен след земетресението от 22 май.