19min.bg

Събираме разделно боклука в Овча купел и Кремиковци

В началото на юли в столичните квартали Овча купел и Кремиковци ще започне разделното събиране по пилотен проект, който се финансира от Европейската комисия, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Договорите с останалите райони за същата дейност се очаква да бъдат подписани до есента. „След събирането целият отпадък се сепарира, а част от него отива за преработване”, уточни първата дама на София.


По отношение на общинско предприятие за третиране на отпадъци, чието създаване беше прието от Столичния общински съвет, Йорданка Фандъкова отбеляза, че това предприятие не е свързано само с един завод, а с цяла интегрирана система за отпадъци, която се състои от няколко инсталации и пилотен проект за разделно събиране на отпадъци.


„Вече имаме готова част – депото в района на гара Яна, което е в пробен период в момента, както и двете инсталации за компостиране, които предполагат още в началото на 2014 година да започне разделено не само събиране, но и преработване на отпадъци.


„Създаването на предприятие, което бе гласувано, е организацията, която ще експлоатира всичко това. Октомври месец трябва да са завършени строителните дейности на сградата, а в началото на 2014 година да започне работа”, посочи Фандъкова.