19min.bg

Събитията в Казахстан са инспирирани отвън: МВнР на Русия

Русия разглежда събитията в Казахстан като външно-инспириран опит за насилствено подкопаване на сигурността и целостта на държавата, заяви руското външно министерство, цитирано от “Российская газета“.

„Руската федерация, след като потвърди придържането си към съюзническите си задължения в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), подкрепи приемането на спешни мерки във връзка с бързото влошаване на вътрешнополитическата ситуация и нарастването на насилието в Казахстан“, заяви руското външно министерство. в изявление. „Ние разглеждаме последните събития в приятелската страна като опит, за подкопаване на сигурността и целостта на държавата със сила, инспириран отвън, чрез използването на обучени и организирани въоръжени формирования.

„Руската федерация ще продължи тесни консултации с казахстанската страна и другите съюзници в ОДКБ за анализиране и разработване, ако е необходимо, по-нататъшни ефективни стъпки, предимно за улесняване на провеждането на антитерористична операция от правоприлагащите органи на Казахстан, за да гарантират безопасността на всички цивилни граждани на тази страна, без изключение, както и на жизненоважни критични инфраструктурни съоръжения, тяхното деблокиране и връщане под контрола на казахстанските власти“, подчертаха от Министерството, предаде Фокус.