19min.bg

Саботажът на Северен поток е в полза на САЩ, а не на Русия или ЕС: Небензя

Саботажът на руските газопроводи "Северен поток" е в полза на САЩ, а не на Русия или ЕС, заяви в петък постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

"Основният въпрос е дали това, което се случи със "Северен поток", е от полза за САЩ? Абсолютно. Доставчиците на втечнен природен газ от САЩ сега трябва да се радват на неколкократно увеличение на доставките на втечнен природен газ за европейския континент. А от политическа гледна точка - последната нишка, която осигуряваше енергийната независимост на ЕС, беше прекъсната", заяви Небензя в Съвета за сигурност на ООН. Той добави, че докато дори европейското производство се прехвърля набързо в САЩ в условията на енергийна криза, населението на Европа се е насочило към "много тъмна, студена и дълга зима".


"Полезно ли е разрушаването на "Северен поток" за европейските държави? Едва ли. Тогава те ще станат зависими от по-скъп и изключително ненадежден доставчик. Имам предвид страната домакин на седалището на ООН [САЩ]. Като оставим настрана полските, чешките и балтийските политици, които са напълно луди от русофобия, дори и при цялата антируска истерия в ЕС, експертите не могат да не разберат опасността от подобен сценарий и неговите последици за европейската икономика", подчерта дипломатът.


В понеделник датските власти съобщиха за течове по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", след като местният оператор на газопровода отбеляза загуба на налягане след поредица от подводни експлозии. САЩ, Германия, Дания, Швеция и Норвегия смятат, че инцидентът е бил саботаж. Руският президент Владимир Путин хвърли вината за ситуацията върху западните държави, като заяви, че "санкциите не са достатъчни за англосаксонците" и че те сега са "преминали към саботаж"


На пресконференция в петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отрече САЩ или страните от НАТО да имат нещо общо с повредата на газопровода "Северен поток". Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън обвини Русия, че разпространява дезинформация с обвинения към САЩ, и призова световната общност да не вярва, че Вашингтон е виновен за инцидента.