19min.media

Съдът безмилостен към Ицо Папата

Христо Върбанов - Ицо Папата ще продължи да лежи в арестантската килия на Г.М.Димитров, където се намира от началото на април миналата година, предаде Фокус.


Той попадна там след като беше закопчан заради ръководена на организирана престъпна група, извършвала рекет, изнудване и отвличане на лица със значителни финансови средства, предимно от цигански произход.


10 месеца съм вътре, това е прекалено много време, а условията в ареста са много тежки, опита да милостиви съда Папата.


Аз съм задържан заради едно лице, което е извършило убийството на мой първи братовчед (Тани Танев, б.ред.). цялата игра е за да прикрият други две дела за убийства, за да не им преча, допълни още той.


Защитата в лицето на Тезгюл Лютвиева опита да го измъкне от килията с редица аргументи, които обаче се оказаха недостатъчни. На първо място адвокатката изтъкна влошеното здравословно състояние на нейния клиент, като представи и медицинска справка за това. По думите й, ако не му се даде възможност за адекватни медицински грижи, Папата може да се инвалидизира.


Лютвиева не се съгласи с доводите на предишни състави, отказали да изменят мярката на клиента й, тъй като бил влиятелна личност сред цинаската общност.


Един човек не следва да бъде задържан, защото е авторитет в дадена общност, напротив, ние трябва да се гордеем с такива хора, коментира адвокатката.


Съдът напълно сподели казаното от прокуратурата, че именно тези му лидерски позиции са позволили на Върбанов да извършва престъпленията, за които е подведен под отговорност. Според съдиите, Папата е личност с висока степен на обществена опасност и има вероятност да извърши други престъпления, ако бъде пуснат на свобода. Шансовете да опита да се саморазправи и с някои от свидетелите срещу него също са завишени.


Сред хората, натопили Папата е и Любомир Йорданов - Любо Къдравия, който в началото на миналата година също беше закопчан заради подготвяна тройна мокра поръчка. Една от мишените тогава беше и лидерът на евророма Цветелин Кънчев.


В крайна сметка съдът отказа да пусне Папата под гаранция, каквото беше неговото искане и му наложи най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.


Решението на Софийски градски съд подлежи на обжалване в тридневен срок.