19min.bg

Съдът: Чума в Странджа не е имало


Върховният административен съд (ВАС) призна окончателно, че чума в овцефермата на Ана Петрова от Болярово не е имало, след като земеделският министър проф. Христо Бозуков настоя пред Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол да оттегли искането си за отмяна на предишното решение на ВАС.
Петчленен състав окончателно прекрати съдебното производство. Преди година съдът призна правотата на Ана Петрова, която през лятото на 2018 г., когато бяха избити хиляди овце и кози (б.р. над 43 хиляди) заради твърденията за чума в Странджа, не допусна екипи на БАБХ да умъртвят стадото й. ВАС отмени заповедта на ОДБХ-Ямбол за заличаването на фермата на Ана и избиване на всички животни в нея.
Нещо повече – според доказателствата по делото, стадото на Ана Петрова е в добро здравословно състояние, отглежданите над 200 овце са живи и здрави, включително посочените “две овце с установени положителни резултати за наличие на антиген и на геном на вируса на чума”, мотивира се тричленният състав на ВАС. През 2018 г., когато екипи на Българската агенция по безопасност на храните евтаназираха овцете и козите в Странджа, Ана и Тодор Петрови от Болярово, заедно с доброволци отказаха да допуснат ветеринарите, дошли да избият животните във фермата им.
От изнесените факти излиза, че без никаква причина са били избити над 43 000 животни, а стотици семейства са оставени без поминък
.