19min.bg

Съдът не ще да гледа видеонаблюдение на изборите

Ще се прехвърли ли тайната на вота и върху броенето на бюлетините, или процесът по отчитане на гласовете може да бъде публично достояние, така че всички да имат доверие в него. Въпросът продължава да изглежда нерешим въпреки наближаването на парламентарния вот и въпреки настояването на различни политически сили то да се реализира.

Законорпоекти за видеонаблюдение вече предложиха и извънпарламентарната формация Демократична България и парламентарната БСП, но те засега отлежават и не изглежда  Народното събрание да бърза да се заеме с тях. Междувременно ЦИК се произнесе, че видеонаблюдение и излъчване от броенето на бюлетините след края на гласуването би нарушило опазването на личните данни на членовете на секционните комисии.

“Не е ясно как ще бъдат застрашени личните данни на хора, които по свое желание изпълняват публична функция, част са от изборната администрация, а освен това се вписват в специални регистри”, коментира юристът от Демократична България Надежда Йорданова. Формацията вече обжалва решението на ЦИК, но разглеждането на жалбата няма да стане по “бързата писта” - от Върховния административен съд, а след препращане по компетентност ще бъде насрочено в стандартно заседание от Софийския административен съд.

“Важен момент е, че ние искаме не видеоизлъчване със специални стационарни камери и с нужда от инвестиции в техники. Не искаме и заснемане в секциите по време на самия ден на изборите. Тайната на вота ще остане тайна. Целта е да се излъчва от онзи момент, когато изборният ден е приключил и когато се броят бюлетините и гласовете за всяка политическа сила се вписват в протокола. Всеки член на комисия или застъпник, който има смартфон, може да снима видео, а кадрите може да се направят, без да се показват лицата на членовете на комисията - само данните, които те вписват”, обяснява Надежда Йорданова.