19min.bg

Съдът оправда Камен Донев, защото е изразил лично мнение за директора на Народния театър

Лично мнение, което безспорно е негативно, но не е обидно. Това се казва в мотивите на Софийския районен съд (СРС), който оправда актьора Камен Донев по делото за обида, заведено по тъжба на директора на Народния театър Васил Василев, съобщи Lex.bg. За решението на съда се разбра още в края на юни, но едва сега са публикувани основанията. Василев ще трябва да плати разноските в размер на близо 2600 лв., като присъдата не е окончателна и може да се обжалвана пред Софийския градски съд.

Делото беше образувано през пролетта на 2023 г. по повод на думи на Донев пред Би Ти Ви във връзка със скандала между Василев и режисьора Александър Морфов. Директорът на Народния театър се почувствал обиден от думите на Камен Донев, който нарече Василев "мижитурка", "човечец" и го определи като "нечитав човек". Василев настояваше Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

Използваните изразни средства като "човечец" и "не е читав човек" са оценки за качествата на директора на театъра, те са съвместими с правото на свободно изразяване на гражданите съгласно Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека, посочва СРС.

СРС обяснява още, че при преценката за обидната форма на казаното не е отчел субективното възприятие на засегнатия, а установените норми в обществото - единственият обективен критерий, от който следва да се изхожда.

По отношение на думите "в изкуството няма място за мижитурки" съдът приема, че това е принципно становище на Камен Донев. А вътрешното му убеждение не е отправено към директора на театъра и по никакъв начин не може да засегне честта и достойнството на когото и да е, включително и на Василев. Думата "мижитурки" е в множествено число именно защото актьорът я е употребил принципно и най-общо, за да илюстрира виждането си, че с изкуство трябва да се занимават достойни хора.

Що се отнася до "човечец", то СРС изтъква, че това е умалителна форма на думата "човек" и в българския език се използва като синоним на "малък човек", "обикновен", "народен". Тази дума според СРС сама по себе си също не съдържа нищо унизително за честта и достойнството на Васил Василев, пише Lex.bg.

"Използвайки я, подсъдимият Донев е изразил личното си мнение относно качествата на сравняваните от него Александър Морфов и Васил Василев във връзка с конфликта, възникнал в Народния театър между тях и добил обществена популярност. Оценка, дадена от него, в качеството му на доказал се актьор, въз основа на личните му впечатления от качествата на двамата сравнявани и личните им постижения. Именно в горепосочения смисъл е използвана думата "човечец" от подсъдимия, за да подчертае по-малките и обикновени постижения на тъжителя Василев според него спрямо тези на Александър Морфов", казва СРС.

И във връзка с израза "не е читав човек" съдът приема, че става дума за мнение на Камен Донев за личните качества на директора на Народния театър. Тоест те са общи съждения, но не и обиди. Не могат да се възприемат като унизителни по своя характер, тъй като не са обективно неприлични, вулгарни или непристойни.

Софийският районен съд пояснява, че използваните думи и изрази от Камен Донев по адрес на Василев са част от обществен дебат, в рамките на който актьорът е изразил мнение си във връзка с конфликта между Александър Морфов и Василев и обществения отзвук от него.

Скандалът в Народния театър започна преди близо две години, когато тогавашният пиар на театъра Велислава Кръстева придружи почетния председател на ДПС Ахмед Доган до изборната секция. Това стана повод Александър Морфов, който по това време беше главен режисьор, да надраска вратата на кабинета ѝ с надписи "ДПС" и "Изчезвай". Последва остра размяна на реплики, а малко по-късно Морфов надраска вратата и на директора Васил Василев.

Няколко месеца по-късно Велислава Кръстева напусна театъра, а Александър Морфов беше уволнен дисциплинарно.