19min.bg

Съдът: Василев ще бъде задържан

Софийският градски съд (СГС) отхвърли жалбата на Цветан Василев, с която той иска да бъде отменено постановлението за 72-часовото му задържане. Мотивите са, че всяко задържано лице има право да обжалва законността на ареста или задържането си, но Василев не е арестуван и все още се издирва от Интерпол.



Съдът не допусна разглеждане на искането срещу постановлението на прокуратурата за ареста и прие, че жалбата е подадена преждевременно, предава дартснюз.



Според прокурора Иван Гешев, вероятно Василев иска да получи индулгенции за едно бъдещо преследване, „но прокуратурата не е нито Ватикана, нито Светия синод да раздава индулгенции“. "Вероятно Цветан Василев смята, че трябва да се ползва с по-различен статут от всички български граждани", подчерта още Гешев и поиска на жалбата да не бъде даван ход.



Защитата може да обжалва решението в Софийския апелативен съд в 3-дневен срок. СГС реши делото по обжалването да се раглежда на 18 септември 2014 година от 10.00 часа в САС.



В съдебната зала дойдоха треньорът по баскетбол Константин Папазов и председателят на Специализирания апелативен съд Даниела Иванова. Тя обясни присъствието си с професионален интерес към случая.