19min.bg

Съдебната система упорито крие българин ли е шефът на СГС: Ахчиева

Съдебната система упорито крие дали Софийският градски съд има за шеф български гражданин, тръби разследващата журналистка Валя Ахчиева.


„Като български журналист вече една година срещали стена в институциите в България за установяване на една истина. Има ли българско гражданство избраният за председател на втория по големина съд в България – СГС?”, поясни Ахчиева.


„Когато преди почти година зададох този въпрос на самия председател – съдия Алексей Трифонов, той ми отговори чрез пресцентъра на съда, че не се бил срещал с журналисти. Той казва, че бил станал български гражданин по силата на Конституцията на Република България от 1991 г. Този отговор ме шокира, защото сегашният председател на съда е роден не през 1991-а, а през 1972 г.! За определяне на първоначалното гражданство на едно лице се прилага законът, който е действал, когато се е родил.


Законът за съдебната власт у нас определя първото изискване за всеки един магистрат – той да бъде само български гражданин.


Биографията му започва с това, че Алексей е роден на втори юли 1972 г. в Курск, СССР, с майка Алла  – съветски гражданин и баща Боян – български гражданин. Бащата  е учил висше образование – техническа специалност в Москва, а след завръщането на семейството в България е бил дългогодишен служител в изчислителния център на МВР (VII управление на ДС). Той е бил и член на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи през 1992 г.


В България компетентен орган по българското гражданство е Министерството на правосъдието. Преди една година са били изпратени официални въпроси до министъра на правосъдието: кои са правните основания за получаване на българско гражданство от една лице, родено през 1972 г. на територията на СССР, с майка – съветски гражданин и баща – български гражданин.


Към 1972 г. действа Конвенция, която е със силата на двустранен международен договор между НРБ и СССР, за предотвратяване на двойното гражданство. Според тази конвенция, двамата родители трябва да подпишат и да подадат съвместна декларация за избор на гражданство на детето им и това трябва да стане в срок до една година от раждането му. Ако тази декларация не е подадена в едногодишния срок, то детето се счита за гражданин на страната, на чиято територия се е родило. Тоест, ако няма такава декларация на родителите на Алексей за избрано българско гражданство, то той би трябвало да е придобил съветско гражданство по рождение.


И тогава остава единствената законова възможност за придобиване на българско гражданство – по натурализация. С указ на вицепрезидента, като основание за това е наличието на родител – български гражданин.


Според събраните документи такъв избор на българско гражданство за Алексей от родителите му не е извършен. От Министерството на правосъдието потвърдиха, че Алексей Трифонов не е получил българско гражданство по натурализация. Няма го в Регистъра на министерството. От всичко това излиза, че  Трифонов е назначен за шеф на СГС в разрез със законите у нас.