19min.bg

Съдебни инспектори с изтекъл мандат си искат кариерните бонуси


Предстоящото отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него са активизирали съдебните инспектори да търсят начин да се възползват от благоприятния за тях закон, преди промяната му.


 


Близо две години след края на мандата им, членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са поискали съветът да се произнесе по молбите им да се върнат в съдебната система на по-висока позиция, от заеманата, преди да станат инспектори, пише Лекс.




Заявленията на инспекторите са от пролетта на 2020 г., когато изтече мандатът им и сега след многократно обявените намерения на правосъдния министър Надежда Йорданова за отпадане на бонусите и пускането на проектозакона за обществено обсъждане миналия петък, са настояли за разглеждането им.


 


Особеното в тях е моментът, от който инспекторите искат да бъдат освободени от ИВСС - не с изтичането на мандата им, а от избора на нов състав на инспектората. Т.е. те нямат намерение да подадат оставка пред Народното събрание, въпреки че отдавна би трябвало да не са на поста си, но опитват да си запазят правото на кариерен бонус. Заплатата на главния инспектор е над 10 000 лв., а инспекторите получават над 9000 лв.


 


ИВСС се състои от 11 души. Главен инспектор е Теодора Точкова, членовете са 10 - петима съдии и петима прокурори и следователи. Те се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3.


 


Това ще бъде истинско изпитание за новата управляваща коалиция, която има само 134 от нужните 160 гласа и ще трябва да влезе в договорки с опозицията. Този сценарий ще се повтори и при избора на нови членове на Висшия съдебен съвет. Проблем няма да има обаче при избора на двама конституционни съдии, тъй като за тях трябва обикновено мнозинство.




Пламен Валентинов