19min.bg

Сайт менте пуска резултатите от матурите

Фалшив сайт пусна резултати-менте от матури 2014. Това съобщи образователното министерство. От ведомството на Анелия Клисарова уточниха, че оценките ще бъдат готови до 9 юни и ще бъдат публикувани на електронния адрес : www//rezultati.zamaturite.bg. Срещу ЕГН и входящ номер всеки зрелостник ще може да провери оценките си. Клисарова е категорична, че това е единственият достоверен интернет адрес, а разпространяваната в момента инфорация за излезли вече оценки, е абсолютно невярна.


След проверка на МОН се оказало, че сайтът-менте е дело на абитуриентът Денислав Първанов от Технологическо училище по електронни системи в столицата, който само за час успя да погоди номер на връстниците си. Той пусна сайт-копие на този, в който от Министерството на образованието ще качат оценките от матурите.


Страницата, която вече е свалена, показваше произволно генерирани оценки на изнервените от чакане зрелостници. Денислав публикува линк към произведението си в една от популярните Facebook групи, посветени на Матури 2014.


Десетките коментари не закъсняха, като по-наблюдателните забелязаха неточности в ужким легитимния портал на МОН.


Минути по-късно Денислав разкри измамата: „Извинявам се на всички, които се чувстват обидени, не мисля че съм навредил. Изтрил съм всички въведени данни. Виждам доста емотикони със смях в коментарите. Моите приятели се забавляват, така, че не мисля че е нещо лошо.