19min.bg

Сами си платихме тестовете и получихме по 1 банан: проф. д-р Иван Чалъков

"Фалшива новина е, че държавата се погрижи за нас - лекарите, заяви в предаването Студио Хъ на Тошко Йорданов по телевизия 7/8 проф. д-р Иван Чалъков.


„Дадохме от себе си по 135 лв. да се тестваме за коронавирус в частна лаборатория в Дружба. Тестовете дойдоха сега, когато вече нямаме нужда", посочи той. Медикът подчерта, че колегите му на първа линия и той като специалист Уши, нос, гърло изрично са молили да им се осигурят поне тестове, но това така и не се случи.

Приятелите и пациентите са осигурили необходимите консумативи, а не НОЩ,  МС или МЗ, заяви проф. Йорданов. Специалистът посочи, че 60 шлема, маски, бързи тестове и 60 литра спирт са били от граждански дарения.

"Сега получихме и по един банан. Няма да го ям, чудя се какво да го правя", каза той относно държавната помощ. Лекарят от софийската болница добави и история за друго "дарение" - консерви с боб с изтичащ срок на годност".


Чалъков добави, че няма нужда чиновници, които много говорят, да се правят на спасители. Защото друг е при пациентите и поема удара, в т.ч. и буквално. "Депутатът Сиди разправя, че ще се бори с фейковете, а сам пусна фалшива новина, че имало 25-30 нападения срещу лекари. Не, по толкова са за ден, но не във всички, а във всяка болница. Един ни извади пистолет, защото много бил чакал за епикриза. Нож ми вадиха. Властите нищо не направиха да разследват случаите", констатира медикът.