19min.bg

Само 2 млрд. лв. реално в хазната: МФ


„Държавата разполага с около 8 млрд. лева, но 6 от тях не могат да бъдат пипани - те са в Сребърния фонд, за реакторите на АЕЦ Козлодуй", заяви пред bTV финансовият министър Асен Василев.


"Нуждата от актуализация на бюджета идва от това, че както е направена разходната част до март са заложени разходите за пенсии и мерки. За април и май не бяха заложени, а бяха направени. Дърпат се пари от капиталовата програма. Дръпнати са 20 млн.лв. от бюджета на Министерството на финансите. Всяко министерство даде по 0.8% от бюджета си, за да има пари за пенсионерите", обясни той.


Министърът посочи, че сред направените разходи от предишното правителство са 22 млн. лева за БНТ за "неочаквани разходи".


22 млн. са дадени и за Фонда на фондовете. "Ще направим детайлен преглед какво се случва там, тъй като е той е под шапката на Министерството на финансите. По същият начин е на загуба както ББР (120 млн. лв.). Да управляваш фонд или банка и да си на загуба е силно притеснително", обясни министърът.



Василев информира, че фирми са започнали да се обаждат с предложения за разсрочване на големи неплатени данъчни задължения към държавата. "Необяснимо е как може да се стигне до натрупване на дългове от 50 млн., или не е имало реакция, или реакцията е била затруднена от хора извън системата".



Василев каза, че има 13 хил. фирми с кешова наличност от над 100 хил. лева "на каса" - общо 4 млрд. лева. Даде пример за фирма, занимаваща се със земекопни дейности с 32 млн. лева в касата. Не изключи варианта тези наличности да се използват за купуване на гласове.



Кристиян Георгиев