19min.bg

Само адвокати ще посредничат между фирмите и държавата

Депутатите ни тихомълком, без излишен шум и публични дискусии, лансираха скандален лобиски закон, който категорично ощетява гражданите.


Той  предвижда адвокатите да станат задължителен посредник в отношенията на фирмите с всички държавни органи, като НАП и НОИ. Бизнесът реагира остро.


Законът за адвокатурата бе подкрепен с пълно единодушие в правната комисия на Народното събрание, съобщи Сега.


Зад него застанаха 17 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС и БСП с уговорката, че ще има промени между двете четения.


Според проектозакона само адвокати, а не счетоводители, юрисконсулти или куриери, ще имат право да носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби, както и да внасят финансови отчети или други документи в търговския, имотния и други регистри.


За нарушение на тази разпоредба се предвижда глоба от 1000 до 5000 лв., която при рецидив се удвоява. Самите санкции ще се налагат от адвокатските колегии и ще влизат в техния бюджет, вместо да се внасят в държавната хазна.


Освен това всички граждани и органи ще бъдат задължени да донасят на колегиите кой подава например молба в НОИ без адвокат.