19min.bg

Само хора с висок коефициент на интелигентност могат да решат тази бананова главоблъсканица за 7 секунди

Според нова задача само хора с висок коефициент на интелигентност могат да я решат за седем секунди. Целта е да се определи коя връвчица от дясната страна на дъската води до тази, която е прикрепена към банана. Важно е внимателно да разгледате изображението, вместо да вземате мигновено решение за избор между четири възможни нишки.



На картинката е изобразена връв, увита около банан и простираща се към дървена дъска с четири връвчици, обозначени с "1, 2, 3, 4" от другата страна. Според Джагран Джош, който е създал оптичната илюзия, този отговор може да не е толкова прост, колкото си мислите, като много хора вярват, че третата струна е правилният отговор.


Това се дължи на факта, че мозъкът не разглежда картината в нейната цялост, а вместо това използва преки пътища, като прескача някои части, за да може да обработи информацията по-бързо. Той търси най-основната информация, за да определи какво гледате, и предполага какво е пълното изображение, ако то не е пълно.

През 2011 г. изследователи от Университета в Глазгоу установиха, че когато нещо е неясно за окото, умът ще предвиди какво ще види и ще попълни празните места. На практика мозъкът ни конструира невероятно сложен пъзел, като използва всички части, до които има достъп - обяснява изследователят Фрейзър Смит.

Отгатнахте ли правилно?
Да
Не
Да - но не за 7 секунди

Следователно, ако разгледате внимателно вариантите на връвчиците и прокарате линия между банана и дъската, ще забележите, че втората връвчица води към плода.


Тъй като живеем в триизмерен свят, оптичните илюзии могат да ви заблудят, тъй като мозъкът ви не получава същите сведения като дълбочина, сянка, осветление и положение, които биха ви помогнали да интерпретирате видяното, както в ежедневието, според Националния институт за очите.

Проучване от 2021 г. разкрива, че "логическият стрес и стресът на границата, генерирани по време на игра на игри за стимулиране на мозъка, са положителен стрес, с желан ефект върху вниманието на играчите".

'Тези два вида стрес подобряват когнитивните способности като внимание, концентрация и решаване на проблеми чрез активиране на фронталния лоб на мозъка', продължава да се обяснява в проучването.


Други проучвания показват, че мозъчните игри играят важна роля за подобряване на паметта и вниманието, както и за подобряване на уменията за решаване на проблеми, за предотвратяване на когнитивния упадък и за повишаване на умствената гъвкавост - или способността за бързо обработване на информация. Тези видове оптични илюзии са чудесни инструменти, които можете да използвате, ако искате да насърчите стимулирането на мозъка и могат да помогнат за изграждането на умения за визуално и пространствено мислене.

Пъзелът може да се използва за "подобряване на функцията на префронталния кортекс, който играе важна роля в когнитивните способности, като мислене, вземане на решения, концентрация и решаване на проблеми", според Националния институт по здравеопазване. Наистина е важно да разберем, че не виждаме реалността - казва пред Vox през 2020 г. неврологът Патрик Кавана, професор по изследвания в колежа "Дартмут".

"Виждаме история, която се създава за нас.



 


Източник: dailymail.co.uk