19min.bg

Само руският нефт не скача, но бг горивата от него - да. Промяна?

Само руският нефт от сорта Уралс не увеличава цената си, защото много трудно се продава на световните борси, поради санкциите, особено върху банковия сектор.


 


Същото важи и за другите сортове от страната на Путин като Сокол. Към 16 часа в сряда котировката на Уралс е 102,67 долара, като два часа по-рано беше паднал на 100 долара.


 


За сравнение, Брент и американският суров петрол отбелязаха дневни скокове над 7% спрямо вчерашните си стойности.


 


Интересно е, че след като у нас се преработва именно руски петрол, тъй като монополистът на пазара е руска, макар и регистрирана офшорно фирма, защо тогава растат цените на горивата?  Още повече, в момента ни наливат бензин и дизел, произведени от суровина, която е доставена при 30 долара по-ниските котировки преди 2 месеца.





Само днес дизелът прибави нови 2 стотинки по бензиностанциите в София и достигна 2,80 лева. Което е 13% повече от цените, когато нефтът струваше 140 долара за барел преди близо 8 години при равни ставки на останалите компоненти на цената: данъците и акцизите.





Основният въпрос не е към производителя и търговците - веригите, които според уж независимата ни Комисия за защита на конкуренцията не работят в картел. Питането е към държавата, която съучаства в ограбването на населението веднъж, затваряйки си очите за ценообразуването в сектора и втори път, когато това се отразява върху етикетите на всички останали стоки и услуги.


Промяна? Каква промяна?


 


   Илиян Костадинов